SUORITUSKYKYTESTAUS - TULOKSET
VO2MAX – Aerobinen kapasiteetti
VO2max ilmaisee maksimaalisen hapenkäyttökyvyn, jonka keho voi käyttää happea. Sydän- ja verisuonistojärjestelmä kuljettaa hapen lihasjärjestelmälle käytettäväksi ja näiden kahden yhteistoiminta määrittää maksimaalisen hapenkäyttökyvyn. VO2max ilmoitetaan yleensä millilitroina minuutissa, tai millilitroina minuutissa jaettuna kehonpainolla. VO2max on tärkeä ominaisuus urheilussa. VO2max myös määrittää osin laktaatin poistotahdin.
VLAMAX – Glykolyyttinen kapasiteetti
VLamax on kehon maksimaalinen laktaatintuottotahti, ilmoitetaan millimooleina per litra sekunnissa. Glykolyyttisen energiantuottoväylän avulla tuotettu energian tuotanto synnyttää laktaattia. Näin ollen VLamax on hyvä indikaattori maksimaaliselle glykolyyttiselle kapasiteetille.
LAKTAATTIKYNNYS, MLSS
Laktaattikynnys, MLSS (usein anaerobinen kynnys) on yksi tärkeimmistä suorituskyvyn ennustajista kestävyysurheilussa. MLSS on intensiteetti (nopeus tai teho), jolla laktaatin tuotanto sekä laktaatin poisto ovat tasapainossa.
LIIKKUMISEN TALOUDELLISUUS
Liikkumisen taloudellisuus kertoo, kuinka paljon energiaa vaaditaan liikkumiseen annetulla intensiteetillä (nopeus tai teho). Liikkumisen taloudellisuus voi olla yksi tärkeimmistä mittareista joissakin lajeissa, esimerkiksi uinnissa. Ymmärtämällä hyvin taloudellisuuden, kilpailuvarusteiden valinta voidaan tehdä mitattuun tietoon perustuen. Oletko koskaan pohtinut, kuinka aerodynaamisessa asennossa kykenet ajamaan pyörällä menettämättä aineenvaihdunnallista taloudellisuuttasi?
RASVAN KULUTUS FATMAX
Tiedetään, että energia-aineenvaihdunta siirtyy rasvoista hiilihydraattiin suoritusintensiteetin kasvaessa. Maksimaalinen rasvan hapettaminen (MFO, FatMax) voidaan mitata ja estimoida testaamalla. FatMax on voimakkaasti riippuvainen aerobisesta- ja anaerobisesta kapasiteetista. FatMax ilmoitetaan intensiteettinä sekä kilokaloreina tunnissa.
HIILIHYDRAATIN KULUTUS CARBMAX
Tietämällä hiilihydraatin kulutuksen suoritusintensiteetin funktiona on mahdollista suunnitella harjoittelu- ja kilpailuravitsemus. Yksi keino seurata ja suunnitella palautumista on seurata hiilihydraatin kulutusta ja saantia. Hiilihydraatin kulutus voidaan mitata luotettavasti mittaamalla laktaattikonsentraatiota intensiteetin funktiona. Hiilihydraatin kulutus ilmoitetaan grammoina tunnissa.
LAKTAATIN POISTUMINEN JA MUODOSTUMINEN
Tietämällä aerobisen- ja anaerobisen kapasiteetin, voidaan määrittää laktaatin muodostumis- ja poistumistahdit. Tietämällä kyseiset arvot, on mahdollista suunnitella esimerkiksi intervalliharjoitukset aineenvaihdunnalliset seikat ymmärtäen. Myös pidempien suoritusten vauhdinjako voidaan suunnitella optimaaliseksi, kun aineenvaihdunnalliset seikat ovat tiedossa.
ENERGIANTUOTTOVÄYLIEN JAKAUMA
Ihmisen keho voi käyttää pääosin kolmea energiantuottoväylää (fosfageeni, glykolyysi ja oksidatiivinen fosforylaatio) tuottaakseen adenosiinitrifosfaattia myosiinipäille, että lihassupistus mahdollistuu. Ilman tietoa siitä, mitä energiantuottoväyliä missäkin urheilulajissa käytetään, ei harjoittelun ohjelmointia voida suunnitella riittävällä tarkkuudella.
HARJOITTELUALUEET
Kun harjoitellaan, harjoittelun tarkoitus on muokata urheilijan fysiologisia ominaisuuksia. Näin ollen kaikki harjoittelualueet tulisi olla muodostettu energiantuottoväylien aktivaation suhteen, ei esimerkiksi FTP-arvosta johdettujen kiinteiden prosenttiosuuksien avulla.